EMDR

Eye Movement Desensitization and Reprocessing


Eye Movement Desensitization and Reprocessing, wat in het Nederlands vertaald kan worden als Oogbeweging Desensibilisatie en Herbewerking. Het is een therapie die ontwikkeld is om mensen te helpen bij het verwerken van traumatische ervaringen. 
 
Bij EMDR wordt gebruik gemaakt van oogbewegingen, geluiden of tikjes, waardoor de hersenen gestimuleerd worden om de traumatische herinneringen op een andere manier te verwerken. Door de focus te leggen op de traumatische ervaring terwijl er tegelijkertijd afleidende stimuli worden aangeboden, kunnen negatieve emoties en gedachten worden verminderd en kan er ruimte ontstaan voor positieve verandering. 
 
EMDR wordt vaak ingezet bij mensen die last hebben van posttraumatische stressstoornis (PTSS), maar het kan ook effectief zijn bij andere psychische klachten zoals angststoornissen, depressie, fobieën, belemmerende gedachten, overtuigingen en chronische pijn. Het heeft een bewezen effectiviteit en wordt wereldwijd erkend als een effectieve behandelmethode. 
 
Tijdens een EMDR-sessie zal de therapeut samen met de cliënt werken aan het verwerken van de traumatische herinneringen. Dit gebeurt door middel van het volgen van afleidende stimuli, terwijl de cliënt zich concentreert op de traumatische ervaring. Gedurende de sessie zal de intensiteit van de herinnering geleidelijk afnemen en zullen positieve gevoelens en gedachten worden versterkt. 
 
EMDR is een kortdurende therapie, waarbij de meeste mensen na een aantal sessies al positieve resultaten ervaren. Het is echter belangrijk om te weten dat iedereen anders reageert op EMDR en dat het aantal sessies kan variëren afhankelijk van de individuele behoeften en de aard van de klachten. 


Met behulp van EMDR  je nachtmerries en flashbacks worden verminderd en je ervaart meer zelfvertrouwen en verbetering van je emotionele welzijn. 

Wat zijn de belemmerende overtuigingen?
Ze zijn negatieve en beperkende gedachten of overtuigingen die mensen over zichzelf, anderen of de wereld hebben. Ze kunnen ontstaan door eerdere ervaringen, opvoeding, sociale invloeden of andere factoren. Belemmerende overtuigingen kunnen het zelfbeeld, het zelfvertrouwen en het functioneren van een persoon beïnvloeden. Voorbeelden van belemmerende overtuigingen zijn "Ik ben niet goed genoeg", "Ik verdien geen geluk" of "Anderen zullen me afwijzen". Het identificeren en aanpakken van belemmerende overtuigingen is vaak een belangrijk onderdeel van persoonlijke groei en het bereiken van verandering en succes.

Na een EMDR-sessie kunnen mensen verschillende ervaringen hebben. Sommige mensen ervaren direct na de sessie al verlichting van hun klachten, zoals verminderde angst of spanning. Ze kunnen ook merken dat de traumatische herinnering minder intens is geworden en dat ze er minder vaak aan denken. 

 

Daarnaast kunnen mensen na EMDR ook nieuwe inzichten en perspectieven ontwikkelen. Ze kunnen belemmerende overtuigingen en gedachten over zichzelf of de wereld herzien en vervangen door meer positieve en helpende overtuigingen. Dit kan leiden tot een gevoel van bevrijding, groei en zelfvertrouwen. 

 


EMDR helpt bij klachten als:


 • Onrust gevoelens
 • Stress en veel piekeren
 • Angsten
 • Onzekerheid en weinig zelfvertrouwen
 • Paniekaanvallen
 • Burn-out
 • Somberheid
 • Traumaverwerking en PTSS
 • Depressie
 • Chronische pijn
 • Verslavingen
 • Negatief zelfbeeld


Heb je interesse maak een afspraak voor een vrijblijvende intake gesprek.